неділя, 19 січня 2014 р.

Психосоматичні переживання людини



Сьогодні досить часто можна почути слово "психологія". Але досить невелика кількість людей розуміє що воно таке. Спробую пояснити. Як такої психології не існує,
насправді існують два основних напрямки, так званні школи Фройда та Юнга.
Вони обидві погоджуються лише в одному, психіка людини побудована з двох чинників -свідомого та несвідомого. Далі починаються розбіжності, які такими не є по суті, просто це дві різних точки зору на одне і те саме - психічне тіло людини.
Фройд взяв за основу сексуально-фізіологічний базис. Юнг теорію архетипів, не заперечуючи теорії Фройда, свого вчителя, а зробивши крок вперед. Якщо ми зобразимо це схематично, Фройд вивчає та описує ті прошарки психічного тіла які знаходяться на грані між фізичним та психічним тілом, Юнг ті що пов'язують психічне з духовним. Саме тому Юнг виводить нас на розуміння колективного розуму та колективного несвідомого як такого.
Якщо ви ще не заснули, спробую всю цю теорію прив'язати до твоєї, мій читач, реальності. Уяви себе як великий будинок. У тебе є фундамент, стіни, дах, вікна, комунікації. Це по Фройду. Далі в тобі є безліч кімнат, в розумінні будови яких та особливо їх наповненості, нам краще звернутись до пана Юнга. Все це живе своїм унікальним та неповторним життям. Це твій Внутрішній Космос (ВК).
Зовні будинку вирує своє життя, інші хатинки, мікрорайони, погода, пори року, геополітика та все таке інше, Зовнішній Космос (ЗК).
Уявили?? Попрацюйте над цим.

Що треба усвідомити. Це ключ. Майже всі психічні процеси, які ти отримуєш у вигляді настроїв, почуттів, радості, суму, любові, все це є реакцією твого ВК на події у ЗК. Це центральна істина. Тобто самого по собі нічого не існує, саме тому дуже популярним є ствердження: "Все ілюзія"
Але це не так, скоріше це комплексна взаємодія багатьох ілюзій з реальністю. Бо твої ілюзії нічим не гірше колективних, таких наприклад як конституція, справедливість, мода, тощо.

Ще раз. Твій ВК - унікальна будова, яка хоч і подібна до інших, але побудована неповторним кодом. Наповнення будови також унікальне, хоча і подібне до інших. Совки дрочать на ті самі цінності, наприклад олїв'єшка на Новий рік, молоді таке похер, у них своя свадьба.

Щоб закріпити цей матеріал перед тим як перейдемо до висновків, розглянемо таке явище як кіно. Що таке кіно?? Я не помилюся, якщо скажу що це груповий сеанс психо.. ее.. ні, не терапії, скоріш колективного психологічного сеансу. Люди збираються разом, щоб отримати певні переживання. В даному випадку ЗК підміняється на двочасову ілюзію, яка згідно з задумом автора впливає на твій ВК. Ти за це платиш гроші, вони отримують нахес. Як там у класика.. що наша жисть.. кіно!!)) Цей приклад допоможе тобі зробити крок на шляху своєї еволюції, від ідіото-бабене, до свідомого, розумного мешканця планети земля. Якщо ти відокремиш ЗК, так само як кіно, від процесів які відбуваються у твоєму розумі та серці, жити тобі стане значно легше. Все що відбувається назовні, є таким до тих пір поки ти платиш за квіток, ніколи не забувай про це. Ти і тільки ти є господьбох свого простору, без тебе його просто не буде.
Якщо ти зробиш другий крок та усвідомиш що всі психічні процеси які відбуваються в тобі також є певною мірою автоматичними, нав'язаними тобі і зовсім не обов'язково реагувати так як ти реагуєш, ти зробиш ще один важливий крок вперед. Ти отримаєш владу над собою, ти зможеш сам обирати себе.

В Україні зараз відбуваються дуже важливі процеси, які будуть мати корінне значення для всього людства. Бандитська влада прийняла абсолютно тупі, навіть смішні закони, які позбавляють людину прав та свободи. І кожен з нас, українців вирішує, що робити далі, йти на барикади, прикинутись мертвим, адаптуватись, та інші варіанти виживання. Але не це є важливим. Архіважливим є внутрішня еволюція тварідражащай в особистість, коли ти розумієш що ніхто, підкреслюю, НІХТО, не має права казати тобі, що ти повинен робити або говорити. Воля або смерть як казали наші діди.
Саме цей, дуже важливий, внутрішній процес в твоєму особистому Космосі і є головним, вичавлювання з себе раба, бидла яке може бігати лише стадом, казати та робити те що в тебе вклали хитросраки від влади або опозиції, чи жити своїм умом. Нехай з помилками та помарками, але своїми помилками, своїми перемогами у ВК, а згодом і назовні.

Шануймося панове.

1 коментар:

  1. Дякую Барма як завжди по кісточках розклав . Інколи виписую тебе цілими абзацами. Аня

    ВідповістиВидалити