середа, 10 квітня 2013 р.

Транс фільм



 Коли мені кажуть про психологічний трилер мені завжди цікаво де там психологія. Але це 100% психологічний трилер, з психологом ренегатом у головній ролі. Я якось не відреагував на появу цього фільму, мабуть сказалась моя нелюбов до Касселя чи бездарне резюме кінострічки, але доля все виправила і я таки сходив на цей фільм. Він дуже класний насправді. Гра акторів на висоті, складний, карколомний сюжет, ну і дууже цікава тема.

Увага!! 
Якщо ви хочете подивитись цей фільм, не дивіться прихований зміст, 
там буде обговорення і ви втратите всю інтригу. 
Я вас попередив)) не позбавляйте себе насолоди. 



Це дуже цікава тема, що може досягти психолог який перекреслює професійний кодекс та починає гратися в бога. В даному випадку цей конфлікт посилюється тим що психологіня практикує еріксонівський гіпноз, а люди особливо цього бояться.
Психологія одна з найпотужніших наук, вона вивчає душу людини, а все що відбувається з нами, відбувається через нашу душу. Також присутній певний філософський момент, героїня стверджує що ми це всього лиш наші спогади, і якщо в них втрутитись можна мати майже необмежену владу над людиною. Це звісно спекуляція, але вона цікава.

Зразу пройдемось по тому чому не можливо те що відбувається по сюжету.
По перше, практикуючий психолог не може закохатись в психічно-хвору людину, бо вона її одразу діагностує  ну і розуму повинно вистачити не пов'язувати з психом своє життя. Це просто і очевидно. Як вам відомо психічні хвороби передаються дітям.
По друге, у еуропах на відміну від наших країн існує дуже жорстка система супервайзерів - психологів для психологів. Якщо твій супервайзер не затвердить твою ліцензію, у тебе її не буде, якщо він затвердить а ти трахнеш свого клієнта з супервайзера теж полетить голова. Це така проста і дієва система, яка захищає сама себе від зловживань. І якщо в нашій країні ти просто втратиш репутацію, то там дуже просто опинитись у в'язниці за такі речі.
По третє, як казав Старина Фройд, рівень психолога вимірюється рівнем його самоаналізу. Іншими словами, якщо ти не здатен вилікувати сам себе, ти не зможеш допомогти клієнту, залишися без практики, підеш вантажити вугілля. Героїня не зважаючи на те що знаходилась під тиском, сама трохи несповна на розум, це як кажуть шах і мат.

Але, але.. Від всіх цих бармааргументів нудно, а ось психолог ще і гіпнотизер який починає кар'єру злочинця, використовуючи свої знання та здібності це дуже весело.
Особисто мені дуже сподобалось як слабка жінка, сміливо йде в банду злочинців, перехоплює ініціативу, зваблює, грає на слабкостях примітивних людей. Це так по дівочому, це весело)) За це ми і любимо кіно.

Виникає таке питання - наскільки це реально?? Така можливість існує. Наприклад, один із пунктів кодексу психологів є те що ми не аналізуємо людей якщо вони про це не просять, таке табу. Це вважається проявом агресії  бо ти отримуєш значну перевагу над людиною і зможеш з легкістю нею маніпулювати. А якщо ти перейшов на темний бік сили, вирватись з цупких пазурів зла дуже важко. Саме тому, психологи постійно стримуються, і тим більше цікавості викликає героїня яка вирішила - гулядьтакгулядь. Професіоналам буде цікаво всі ти моменти по яких вона прокотилась, це наче підручник - як не треба робити))

Що стосується можливостей гіпнозу, автори стверджують що 5% населення мають схильність до навіювання. Це в певному сенсі так, але головна умова - для цього необхідна згода пацієнта. Без його згоди досягти будь якого прогресу в іграх з його підсвідомим майже неможливо. А те що людина в сомнабулічному стані буде виконувати якісь дії, вчиняти щось - взагалі фантастика. Це можливо тільки з психічно хворими, які не здатні відрізнити реальність від своєї фантазії.
Деякі моменти правдиві, людину дійсно можна ввести в певний стан у якому вона буде мати програмовані переживання, а потім це буде важко згадати. Щось на кшталт сну наяву. Але з тим головним бандюганом це стовідсотково неможливо, бо такі люди не відносяться до тих 5% Всі ці програмування,  кодування від курива та алкоголю - непоганий бізнес і я особисто знаю людей які на цьому отримали бариш, але на 70% це профанація.  Коротше сприймати за правду все що відбувається в фільмі буде помилкою, а отримати насолоду та задуматись - саме те.

Гарного перегляду.

1 коментар: