неділя, 4 листопада 2012 р.

Постать та Пророцтво



Сьогодні ми поговоримо про Ефект Пігмаліона або як кажуть у нас на кухні

Эффект Розенталя

 На мій превеликий жаль цей інструмент не є дуже популярним серед сучасних психологів і це сумно. Бо він дуже зручний у розуміння форми та якості Едіпівого комплексу у клієнта. Достатньо
намалювати психологічний портрет Постаті Батька, та визначити його індивідуальне пророцтво у житті дитини, щоб отримати достатньо прозору картину загального психологічного стану людини.

Але спочатку пройдемося по цим двом потужним Архетипам.

Постать і Пророцтво. Ці дві основопологаючі поведінкові програми.
Постать є фалічним образом Батьків, зовнішньої Персони взагалі, а її меседж, слова та світогляд формує пророцтво.
Дитина не здатна, так би мовити технічно, адекватно сприймати своїх батьків. По перше дитина є генетичний клон батьків, по друге критичне сприйняття можливе для неї тільки у 13-16 років, коли починає формуватись генітальна сексуальність людини. До цього віку сприйняття містичне, дитина обожнює двох людей - Мати та Батька. Діти копіюють мову, вчинки, світогляд батьків, вони є для неї джерелом їжі, сексуального задоволення, найбільшою радістю та найбільшим страхом, вони є все. В неповноцінних сім'ях ситуація погіршується бо родитель бере на себе і жіночу і чоловічу постать. Навіть дорослі люди, без психологічної допомоги не здатні звільнитись від цього дитячого сприйняття та несуть його через все життя. Цим активно спекулюють служителі Культа, політики, маркетологи, маніпулюючи свідомістю у тій частині психіки де людина не здатна до критичного світосприйняття. Наприклад сама потужна релігія християнство ввела термін богО_Отця. Це одна із складових її успіху, до речі.
Далі йде Пророцтво, це пов'язане з тим що ми істоти "мовні, дому для нас є важливим не тільки Постать (як для тварин), для нас є важливим Меседж, Пророцтво яке несе в собі Постать. Ця пара знаходиться у постійній взаємодії, Пророцтво може вплинути на сприйняття Постаті і навпаки. Таке собі подвійне ПП.

Наведу приклади із практики.

1. До мене звернулась клієнтка, яка просила допомогти у стосунках з оточуючими, скаржилась на те що дуже заздрить людям які більш успішні ніж вона і це їй дуже заважає у житті. Я підготував сет з п'яти сесій, приготувався лікувати заздрість)) На середині першої сесії у мене з'явилась підозра що ми щось робимо не те, бо я не бачу ознак заздрості. Коли я запитав клієнтку, а звідки вона взагалі взяла що вона заздрісна, вона відповіла що про це їй з дитинства казала мати. Я ледь стримав регіт. Коротше ми потім займалися деструктивними інсталяціями її матінки, бо заздрістю у тієї людини навіть і не пахло.

2. До мене звернувся чоловік який вважав що він невдаха і тому не може досягти успіху у житті. Мав невеличкий бізнес який ледь тримався на плаву. Його виховувала бабця, бо батьки постійно були у роз'їздах, артисти. Бабця мала характерний ретроградно-депресивний тип і постійно намагалася впевнити онука, що якщо він не буде її слухати, він буде таким же невдахою як його батьки. До цього Пророцтва додались наїзди вчителів у школі, які постійно принижували хлопця. Він мав низькі оцінки, бо ніхто з ним не займався. Після нелегкого курсу з 30 сесій ми подолали це Пророцтво, чоловік через пів року потроїв свої статки, до нього прийшов успіх.

На цих двох прикладах ми бачимо як працює Постать та Пророцтво. Я лише додам що сила Пророцтва у тому, що за його межами людина не бачить світу з його новими можливостями. Вона живе у нав'язаному їй міфі та агресивно його захищає.

Розплющте очі та дихайте на повні груди, Барма дає добро))

2 коментарі:

  1. переводчик хитует:
    "Мати та Батька" - "Иметь и Отца".
    скрытый прям смысл))

    так и есть.
    Барма-психолог одобряэ творчество Луизы Хэй?

    ВідповістиВидалити