пʼятниця, 20 квітня 2012 р.

Подібне чи протилежне??


Пропоную обміркувати механізми які лежать в основі соціальних процесів, що зближує  або навпаки відштовхує людей, один від одного.
Існує два поширених ствердження, перше каже що Протилежності притягуються, інше що навпаки, подібне лине до подібного. Яке з цих правил є правдивим?? Хіба вони не суперечать одне одному??
Подивимось на приклади.

Панянка та Хуліган.
 Такий тип відносин можна вважати майже архетиповим, бо він найшов відтворення у мистецтві. Що притягує людей з різними світоглядами один до одного?? Певного часу я мав можливість дослідити це явище на молодій парі. Батьки дівчини, заможна родина, звернулись за допомогою, бо мали серйозні проблеми з тим хулі-ганом, навіть вдалися до залякування хлопця.
Сторона дівчини: вона мала майже все чого бажала, але життя їй здавалося занадто прісним, дівчина була красива, освічена, але зі сторони батьків ніколи не мала розуміння та особистої підтримки, така собі "Barbi girl".
Сторона хлопця: він був з бідної сім'ї жив на районі, рівний по самісіньке не можу, в спортивках та з семкамі. Навчився у жорсткій конкуренції відстоювати свої інтереси.
Завдяки тому що у своїй родині дівчина жила під постійним тиском, в неї була занижена самооцінка, що не могло не сказатись на відносинах у класі. Вона час від часу підпадала під приниження з боку однокласників, батькам звісно нічого не казала та мовчки те все зносила.
Одного дня той хуліган нехай будуть (Вован та Ольга) побачив як однокласники в черговий раз принижують Олю, він підійшов, мовчки понакладав їм люлєй, а до Олі посміхнувся, навіть у хуліганів бувають, світлі пориви душі. Оля йому теж посміхнулась, потім, ще раз, а потім Матінко Природа увімкнула хімію.
Любов була страашна.
По школі ходили за ручку. У Олі репутація +500, у Вована +500 чарівності. Хлопець почав культурно розвиватись, купив нові джинси, зробив зачіску. Оля нарешті відчула себе впевненою, та побачила що вона, таки да, красуня. Все би було гаразд, як би не втрутилися педо, як їх там гоги. Вони розповіли батькам Олі, що їх донька зв'язалась з поганою компанією, та батьки нарешті зрозуміли що коїться з їх донечкою. Випробували все, батько навіть присилав зі своєї фірми охоронців, щоб ті залякали хлопця. Звісно це не допомогло, а ще більше поглибило проблему. Помножте це все на істерики та концерти які слухняна донька раптово почала виконувати кожного вечора, коли їй не дозволяли йти гуляти, самі знаєте до кого. В решті решт вони звернулись до психолога, який все владнав.
Маємо характерний приклад потягу протилежностей, в основі якого лежить механізм взаємної компенсації. Прикладів таких безліч, високі хлопці женяться на низьких дівчатах, у екстраверта завжди є друг/подруга інтроверт, та таке інш.


Рибак мудака бачить "здалєка"
З іншого боку, ми також знаємо про потяг один до одного за ознакою подібності. Фанат футболу навряд чи буде тусити з філателістом, а балерина з дояркою. Хочу також торкнутись трохи містичного аспекту, про те як людина притягує неприємності у своє життя, бо про це зараз не говорить лише лінивий. Як це працює?? В основі цього лежить еволюційний аспект природи, яка дивним чином запобігає домінуванню якогось одного виду, майстерно підсовуючи йому конкурентів. Наприклад менти та бандити - це такі браття, які не можуть існувати один без одного. Мало хто знає, але саме кримінал є основний спонсор нашої міліції. З самого низу до самого верху. Бо нащо платити якщо ти чистий перед законом?? Милі-ціянти це прекрасно розуміють, тому їх боротьба зі злочинністю має суто театральний характер. Ви ж знаєте що у ментів улюблена музика то шансон?? Саме так, подібне до подібного. Якщо тобі подобаються проблеми, ти дивишся кримінальні фільми Про Хрещеного Бацку, Бригаду та інші колективи самодіяльності, рано чи пізно ти отримаєш гол у свої ворота.

Чи є протиріччя цих двох законів?? Як ми бачимо нема, навпаки, вони доповнюють один одного та ще безліч принципів, вивчати які ти змушений, хочеш ти цього чи ні. Так що беріть зошит у лінію та пишіть книгу свого життя.

Успіху))

4 коментарі:

  1. Всяко бывает)) на примере менто-бандюков как раз и подобное к подобному и противоположности. Кроме того менты сами часто являются бандюками, а бандюки устанавливают правила и не позволяют разгуляться другим бандюкам, т.е. выполняют функцию защиты населения.

    ВідповістиВидалити
  2. "В решті решт вони звернулись до психолога, який все владнав."
    Чим же все закінчилось? Заінтригував,а до кінця не розповів.)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пара продовжила зустрічатись, я переконав батьків, що у дівчини зараз дуже важливий період у формування психічного розвитку, якщо вони їй нашкодять платити будуть за це все останнє життя, що краще контролювати дозволені відносини ніж, заборонені та потаємні. Що хлопець нормальний, може бути дуже перспективною людиною, він вже нею став бо зміг захистити їх доньку, коли батьки не змогли. Все таке вопшем хепі енд.

      Видалити