пʼятниця, 11 жовтня 2013 р.

Справжній друг, мрія чи реальність??


Що таке справжня дружба?? Як побудувати свої стосунки з друзями так щоб дружба була міцною, на все життя?? Найкращій друг, найкраща подруга, чому ми надаємо людям ці почесні звання і чому стає так що найкращій друг або подруга стають джерелом справжнього емоційного страждання, як запобігти зради з боку найближчих друзів??

На всі ці питання кожна людина шукає відповіді на протязі всього життя. Цьому не вчать у школі, цьому нас не вчать батьки, ці відповіді ми повинні знайти самі для себе.
Я трохи допоможу і ми подивимось на дружбу з точки зору психології, науки про душу та стосунки між людьми.
Звідки береться дружба, які її витоки?? Все що ми маємо у житті приходить до нас з дитинства. Перша зустріч з собі подібними малюками у пісочниці на дворі, Вперше розкриті від здивування очі та слова матусі - дивись це ляля, така як ти. Ми вже і не пам'ятаємо як це було. Але ж воно було)) Зараз можна тільки з посмішкою уявити як ми ще малюками відбирали один у одного іграшки, голосно раділи та ще голосніше ридали своїм першим перемогам та поразкам на фронті соціалізації. Але саме з тих перших кроків все і починалось.
Чому одні люди дуже контактні, швидко знайомляться, легко спілкуються, а інші все життя ховаються по хатах та по "інтернетах?? Чому хтось стає популярним у колі друзів а хтось відлюдник?? Хтось цькує, а хтось стає жертвою образ та приниження?? Давайте поговоримо сьогодні на цю тему.

Періоди формування стосунків з однолітками.
Викривлення природного процесу соціалізації дитини пов'язане з урбанізацією. Великі родини замінили на дітсадки. Саме в цей час психіка дитини отримує потужного удару примусової дружби. Хочеш ти чи ні тебе не питають, за руку приводять у "заклади дошкільної освіти, де на тебе всім начхати. У подібних умовах ключову роль відіграє "порода дитини. Якщо вона на генетичному рівні отримала сильну психіку, якщо батьки тебе не зламали до цього, все буде більш менш гаразд, якщо ні тобі не пощастило))  Ці загони для дітлахів будуть тільки погіршувати, накопичувати стрес. Звісно твоя психіка це якось адаптує, може з часом ти звикнеш, тобі навіть сподобається, так воно працює, але цей досвід ніяк не можна назвати приємним.
Перші "покращення приходять у віці  6-7років, коли ти нарешті можеш сам обирати своє коло спілкування. Я маю на увазі дворову компанію. У цьому віці ти знайомишся з однолітками з якими починаєш будувати стосунки. Другою, потужною хвилею стає період 10-12 років коли ти починаєш спілкуватись з однолітками протилежної статі, тобі це стає цікавим, гормончики те се. Тут треба зупинитися, бо це важливо. Будь які дружні стосунки побудовані або на гендері або у протилежності гендеру. Саме з цього періоду, дитина починає себе усвідомлювати як носія гендерної протилежності. Формуються стосунки які виключають представників протилежної статі, є окремі формати для туси з пацанами та дівчатами, перші рольові ігри. Далі ця дистанція буде тільки посилюватись. Дівчата більше дружать з дівчатами а хлопці з хлопцями. І справа не в тому що з дівчатами не можна пити пиво та ходити на футбол, ні, саме це протиставлення і створює додатковий вимір для стосунків, саме у цьому віці формується чітка грань між дружбою та коханням.

Найкращій друг.
Це дуже глибока та цікава тема, вона пов'язана з космічними процесами, нумерологією, та іншими аспектами які на перший погляд не мають відношення до дружби. Розглянемо декілька варіантів.
1. Майстер/слейв. Такий тип стосунків при якому один з друзів є безумовним лідером а другий групою підтримки.
2. Герой і Тінь. Стосунки у яких друзі передають один одному права на персони, один грає роль бога, інший деміурга.
3. Стосунки спаринги. У цьому форматі друзі мотивують один одного на нові звершення.
4. Друг для порятунку. Друзі спілкуються один з одним заради підтримки. емоційної, матеріальної, сексуальної - не має принципового значення.Також хочу зразу розвіяти сумніви стосовно того чи можуть бути друзями хлопчик/дівчинка. Можуть, можуть бути як з сексом так і без нього. Суть дружньої любові (филео грецькою) у тому що вона базується на обміні, ти мені я тобі.

Чому кажуть що справжні друзі з'являються тільки в юності?? Я з цим не згоден, але мається на увазі що така дружба побудована не на пошуках користі один від одного а на ситуативних стосунках які виникли під час гармонально мотивованого спілкування, коли молода людина шукає свою стаю. Насправді зрілі стосунки можливі лише у зрілому віці, і цю дружбу юності буває досить важко пронести через життя, враховуючи долю кожного з учасників. Хтось досяг успіху а хтось ні, хтось одружився і не має часу на тусу, а хтось залишився вільним. Так, стали стосунки мають додатковий скіл у вигляді ностальгії та пам'ятних подій у минулому, але навіть це не завжди достатньо для підтримки дружніх стосунків.

Кохання та любов.
Треба розуміти що дружні стосунки насправді є полігоном який люди використовують для того щоб знайти у своєму житті головну людину, яка буде і коханою і найкращім другом. Саме тому коли врешті решт така людина знаходиться це пагубно впливає на старі зв'язки, часто-густо навіть доходить до образ. Не треба на це ображатись це цілком природне явище. Часто буває боляче  коли дружні стосунки між хлопцем та дівчиною, одним з партнерів сприймаються як щось більше, людина починає на щось разраховувати, а її партнер раптом знаходить кохання свого життя. Щоб уникнути подібних драм, важливо щиро обговорювати своє ставлення один до одного.

Разом назавжди.
Ідеальними є стосунки коли двоє знаходять один в одному все що необхідно людині для щастя. Кохання, Любов, Дружбу, надійну підтримку, я б сказав що мало кому у тому щастить, але це буде не правда, бо ми самі створюємо своє щастя. Тому скажемо так, мало хто досягає такого успіху у відносинах.

Сила Одинака.
Май вей. Це моя особиста думка, тому не зважайте. Ящітаю, що будь які компенсаційні стосунки, навіть найгармонічніщі в світі, все одно несуть в собі страждання, бо не є самодостатніми. Тому через безліч спроб та експериментів дуже вдалих та не дуже, в решті решт я прийшов до того що краще за все коли у тебе є найкращій друг - ти сам. як там..
сам собі і швець і жнець і на дудє ігрець))
Але це вже духовний рівень, більшості люду він похуй. Тому ще раз скажу робіть своє щастя самі, творіть та вмійте насолоджуватись один одним, і все буде тіп-топ.  

2 коментарі:

  1. Да воистину нет ничего лучше, когда ты сам себе и швец и жнец... в этом случае независимость позволяет играть во все виды дружбы, оставаясь в них наблюдателем с которым всем комфортно...
    Айолана

    ВідповістиВидалити