вівторок, 11 червня 2013 р.

F42


Обсесивно - компульсивний розлад, невроз, який трапляється з бага-тьма з народу нашого ситуативно або хронічно. Сьогодні поговоримо про це.

Щоб не навантажувати вас термінами та не дублювати у блог довідники з психології, по людські поясню що це таке. Це коли у тебе зриває дах, і щоб його хоч якось утримати ти починаєш робити якісь одноманітні, безглузді дії або вчинки, ритуали, щоб залишитись на території психічного комфорту, щоб не злетіти з котушок цілком та повністю.
Психіка людини - одне з найцікавіших явищ на цій вашій планеті, та взагалі дуже важко знайти щось більш цікавіше. І розлади психіки значно веселіші ніж їх відсутність, бо здорова психіка не покаже тобі як вона побудована, це як тіло, яке треба розкрити щоб подивитись ашоштам всередині))

Невроз як норма.
Взагалі переважна більшість совків мають розлади психіки, це пов'язано з депресивним соціальним типом та відсутністю культури психічного здоров'я. Якщо ти звернувся до психолога, а це важливіше ніж ходити до дантиста, ти миттєво стаєш жертвою соціальної стигматизації, ти вже наче або псих, або лох. Такий культурний мем, наслідок карної комуністичної психіатрії.
Якщо за здоров'ям не слідкувати і не лікуватись, ви самі знаєте що буде. Тому скажу таке - у певній мірі невротичні стани є нормою, навіть мають певну користь, це як важкі фізичні навантаження, вони "зривають людину, не дають їй перетворитись на соляну біблейську глибу. Але все корисно в міру.  Тому якщо у тебе є ознаки F42 і в критичних станах ти починаєш тримати себе за вухо або "чолкутєрєбіть, нічого страшного у цьому нема, просто тобі потрібне коригування.
Зрозуміло??)) Йдемо далі. Я зараз скажу таке, до чого сучасна психологія ще не доросла.. Всі люди психічно хворі. Психічна хвороба вона як герпес, отримує над тобою владу коли у тебе скінчився  дитячій суперімунітет, хвороба живе в тобі і стримується тільки завдяки залишкам цього імунітету. Якщо ти ослаблений, воно все вилазить, як казала одна тьотя: "Весна покаже хто де срав))".
Поясню, як вам відомо людина як і весь всесвіт має фрактальну будову і фрактали тих хвороб є у кожному з нас, вони завжди поруч і ти не один, гиги. Але саме твоя свідомість, не дає тим фракталам, цій чорній воді під тобою поглинути тебе, перетворитись на битий фрактальний комплекс. Твоя свідомість як крига, яка кристалізує твою психіку, дає тобі опору. Тому психічні розлади завжди є, незалежно діагностував їх хтось чи ні, внесли їх у твою картку чи це залишилось між тобою та Всесвітом. Цього не треба боятись з цим треба працювати.

Від хробака до Гагаріна методом тику.
Візьмемо ті самі комппульсії, чим нижча еволюційна ланка істоти, тим примітивніші її рухи. Компульсія у людини виглядає лякаючи, у хамелеона потішно, для хробака - норма тикатись туди сюди, а для рослин взагалі - основа життя. Тому коли ти ловиш себе на компульсивних проявах, незалежно від того вони проявляються в рухах або в мові, ти повинен зрозуміти що така будова всього живого. Для нас проФФесі-оналів)) це звісно є показовим, це допомагає зрозуміти яка область психіки фрустрована, де сховалась травма, також допомагає побачити критичні стани людини, але ще раз нагадаю, це все життя. Саме ефективна праця свідомості, перетворить жалюгідні сучасні кампульсії на дансполі у прекрасний вальс. У цьому нам також допомагає звичка, коли людина вчиться керувати автівкою, вона робить це карикатурно, знервовано, коли адаптується, її рухи та поведінка стають плавними, впевненими, чіткими. Те саме з мовою, оратор початківець стоячи перед аудиторією має всі ознаки невротика, з освітою та досвідом приходить впевненість і краса.

Містичний аспект. 
Дуже цікавезним моментом у дослідженнях абсесивно-компульсивних розладів є спостереження за людьми з ухилом у "духовку. Наприклад чисто-православне знервоване перехрещування своєї грішної тушки. Це захоплює. Уявіть собі, класичною ознакою F42, вважають постійне, безпричинне миття рук, агов колеги!! А що ви скажете про хворого який як тільки бачить золотИя купала зразу починає тщатільнохреститися)) Ось це воно!! Класика жанру: невроз, ритуал, компульсії = повернення до зони комфорту. Це стосується не тільки правошляпних, будь якого містика який використовує ритуал. Як я вже казав, це наша природа хробака та інфантильне, первісне бажання, за рахунок простих дій контролювати Всесвіт. І чим гірше психічний стан людини тим потужніше це бажання контролю.

Що робити?? По перше треба зрозуміти, що цей напрямок - глухий кут. Чим сильніший невроз, тим більших даремних зусиль докладає хворий, тим сильніше стає невроз. Це замкнуте коло з якого нема виходу. Терапія полягає у наступному, по перше тобі треба позбавитись обсесивності, тривоги, нав'язливих станів, а вже по друге, позбавитись компульсій.  Стримування неврозу, намагання контролювати свою мову або недоречні рухи лише поглиблює проблему. Позбався причини, наслідки підуть самі. Якщо тобі це не вдалося - звернись до психолога.

Щастяздоровля.


2 коментарі:

  1. ага, при дискомфортній розмові віч на віч починаю у своїй сумці ритися або пити воду часто-часто дрібними ковтками. а якщо все пригадати ...)
    а те що більшість має якісь психічні розлади, давно стала підозрювати.
    dekora

    ВідповістиВидалити