пʼятниця, 28 вересня 2012 р.

Виправлення дефектів мовлення за допомогою психотерапії.



  Як вам відомо 90% проблем у людей пов'язані з хворою психікою. Жертви радянського соціалізму панічно бояться це визнати бо для них це автоматично - псіхушка, електрошок, лоботомія. Це звісно не так, всі люди психічно хворі у тій або іншій формі, так само як і фізично. Абсолютно здорових людей не існує. Існують тільки ті хто усвідомлює свої проблеми та працює над ними з допомогою спеціалістів.
Сьогодні поговоримо про те як психотерапія допомагає позбавитись проблем з дефектами мовлення у людини.   Як ви вже зрозуміли є 10% людей у яких дефекти мають фізіологічне походження, таким як кажуть треба підрізати язичок чок чок)) У всіх інших випадках допоможе кушетка. Як це працює.

З точки зору психології за формування мови відповідає частина психіки яку ми називаємо Цензурою. Вона перетворює несвідомі бажання людини у букви та цифри. Формування речового апарату починається у дитини у 2-3 роки від народження, цей період ще називають дитячою амнезією, бо людина забуває, що було до того як вона навчилась говорити. З фізіологічної точки зору у цей час формується певна частина головного мозку, яка і дозволяє людині висловлювати свої почуття та думки у вигляді мови та писемності. Кажуть якщо людина до 17 років не чула мови - ваше мауглі, потім її вже навчити не можна, бо формування мозку закінчується.

Питання: що буде тоді коли під час орієнтації мовних синапсів людина переживе психологічну травму?? Правильно це віддзеркалиться на її мовленні. Воно буде з дефектами. Чи можна це виправити?? Так. Чи допоможе у цьому логопед?? Ні. Можна заставили людину визубрити правильну вимову, але це не вирішить проблеми, хіба що трохи компенсує, штучно вплине. До таких проблем відноситься заїкуватість, неправильна вимова деяких букв, тощо.

Розповім випадок з моєї практики. До мене звернулась жінка з проблемою тривоги. У розмові я запитав її чому вона гаркавить, чи має вона якісь проблеми з фізіологією. Вона почала заперечувати гаркавість, навіть намагатись правильно вимовляти ррррррррр. Я їй запропонував декілька скоромовок. Вона зашарілась та визнала що проблема існує, але вона її приховує. Щоб не мучити вас психологічними подробицями розповім як було. Десь у десять)) років, її мати ти завуч школи вирішили перевести дівчину в клас до відмінників. Є таке шкільне блядство формувати зразкові класи. Дівчину не питали поставили перед фактом. Для неї це був стрес та ще у новому класі її почали травити. Принижували та інше кволе гімнеце. Мати тупа пізда була чи хіпаном чи пацифістом і замість того щоб захистити доньку, відпрацювати зовнішню агресію, поглиблювала проблему злоєбучими проповідями про те, мовляв не треба давати опір. Треба терпіти всіх любити. Дівчина замкнулась у собі і з того часу у неї почалися проблеми з промовою букви "р". Як ми виявили у неї була стійка асоціація саме цієї літери з агресією. Така халва. Коротше все хепіенд. Бармуша все порішав, щаслива тьотя ричить тепер на кожного хто проявляє до неї нахабство та грубість.

Як каже класик: ітебевилічатьіменевилічатьнасвсіхвилічать.

Успіху.











Немає коментарів:

Дописати коментар